13. etape af Giro d’Italia 2019

På 12. etape fik vi præcis den udbrudsetape, som man kunne have forventet – omend sejren sensationelt og lidt overraskende gik til Boras Cesare Benedetti. Til gengæld fik vi også set en Roglic blive isoleret enormt tidligt. Laurens De Plus er udgået for længst, Sepp Kuss er ikke i nærheden af sit topniveau fra sidste år, og ingen af de resterende hjælperyttere har niveauet til at sidde med. Vi har talt om dette i flere omgange i vores podcast, men i dag så det faktisk nærmest endnu værre ud end forventet, og det må og skal betyde, at de andre klassementsfolk kan lugte blod.

Etapen byder på 196 kilometer fra Pinerolo til Søen Lago Serru på toppen af målstigningen. Desuden skal rytterne passere over 5000 højdemeter fordelt på en kategori 1-stigning, en kategori 2 samt dagens målstigning, der også er en kategori 1-stigning. Målstigningen er ikke tidligere blevet brugt i Giroen. Den stiger officielt med 5,9% over hele 20,3 km, men er faktisk endnu længere, da det stiger med næsten 5% i snit helt fra den sidste spurt. Og selvom gennemsnitsprocenten er lav, så er det altså en irregulær og hård stigning, der flader ud midtvejs og har stejle stykker i bunden og mod toppen. De to andre stigninger er også til den lange og hårde ende, så det er en opslidende dag, der bliver svær at kontrollere.

Vejrudsigten

Regnen er tilbage, og det kan godt gå hen og blive en rigtig kold dag i Giroen i bjergene, hvilket helt sikkert kommer til at spille ind hos de ryttere, som ikke normalt nyder godt af den slags vejr.

Etapens udfald

Selvom dagen kan blive svær at kontrollere, så mangler de store favoritter altså stadig en del tid på Roglic, og det må kunne lade sig gøre at køre ham flad på sigt, hvis han er tvunget til lukke alle huller selv. Vi så allerede i dag, at han kan blive nødt til at lade folk køre for at undgå at køre sig selv helt i bund. I vores podcast-afsnit om selvsamme etape blev der flittigt argumenteret for, at favoritterne sætter så meget fart på, at et udbrud ikke nødvendigvis kan få lov at holde hjem – og selv Asser har (trods sin skepsis i afsnittet) efter dagens etape måttet anerkende, at chancen for, at klassementsfolkene skal slås om sejren, er blevet større. Så det store spørgsmål er egentlig, hvor mange hold, der kommer Roglic til hjælp, ligesom vi så Trek-Segafredo og Bahrain-Merida gøre i dag? Det er dog ikke sikkert, at det nødvendigvis bliver en af løbets topfavoritter, der løber med sejren. Det kan lige så vel være en løjtnant, der rykker afsted, og som Roglic og de andre simpelthen er nødt til at lade køre væk.

Hvilke ryttere skal købes?

Som altid er det klogt i bjergene at holde fast på et par klassementsfolk for at få de sikre point i Girospillet. I går ville vi kun tage 2 af de tunge klassementsfolk og gamble med udbrudsryttere for resten. I dag vil vi anbefale lidt flere klassementsfolk – en 4-6 stykker – hvis man kan finde råd til det. Dermed ikke sagt, at man ikke også skal kigge til både udbrudsfolk og løjtnanternes side, da det prismæssigt er umuligt kun at have toppen af poppen.

Must haves

Roglic (12,3)
Får svært ved at holde alle angreb nede, men han bør dog stadig have energi til at holde på sin samlede 2. plads samtidig med, at han kan sidde med i finalen. Vi forventer stadig først, at det rammer ham hårdt i løbets 3. uge.
Ciccone (3,8)
Han mistede i dag bjergtrøjen til holdkammeraten Brambilla. Det virker dog stadig til, at planen er, at Ciccone skal ende i den. Så han skal formentlig ud og hente en masse point på etapen.

De satsede

Polanc (4,5)
Han vinder ikke Giroen, men han er helt sikkert klar på at give klassementet en chance nu. Trøjen giver som altid vinger, og derfor kan han formentlig godt holde sig pænt til i klassementet efter i morgen og dermed give de altid rare sikre klassementspoint. Han er dog et ret konservativt valg og formentlig ikke en, man vinder spillet på.
Lopez (10,2), Yates (11,3), Majka (7,9) og Carapaz (8)
Vil formentlig være de mest aggressive kaptajner på etapen, og det kan meget vel vise sig at give pote. Men de er dyre, så man er næsten også nødt til at vælge, hvilke af dem, som man tror mest på.
Nibali (10,3) og Mollema (7)
Vil foruden Roglic til gengæld nok være de mest defensive kaptajner. De vil muligvis hjælpe Roglic med at få styr på kaosset. Til gengæld ligger de også bedst med i klassementet og kan dermed sikre sig point derfra. Her kan man også med fordel vælge den rytter, som man tror mest på. Mollema så svag ud i dag, så selvom prisen er lavere, så er Nibali nok det mest sikre kort af de to.
Chaves (6,4) Landa (8)
Det er sandsynligvis de to løjtnanter, som har størst mulighed for at snige sig afsted fra kaptajnerne. Chaves er med sin kørsel i dag nok det bedste bud til prisen, men både ham og Landa er ofte svingende, så også her skal man måske overveje, hvem man tror mest på.

Resterende klassement/udbrudskandidater i prioriteret rækkefølge (værdi for pengene):

Carthy (4,5)
Sivakov (3,9)
Masnada (4,1)
Sosa (5,9)
Cattaneo (3,7)
Zakarin (7,9)
Kangert (5)
Bilbao (7)
Hamilton (4,1)
O’Connor (4,4)
Nieve (4,9)
Brambilla (4,2)
Formolo (6,1)
Vuillermoz (5,9)
Izagirre (6,9)
Pozzovivo (6,9)
Conti (5,3)
Dombrowski (3,4)

Husk også at give vores optaktsafsnit et lyt, hvor vi taler om den evt. aggressive etape. Held og lykke!

Tilbage til forsiden