Ruteprofil 12. etape af Tour de France 2019
Ruteprofil 12. etape af Tour de France 2019

Vejrudsigten

Det bliver relativt køligt taget Pyrenæerne i betragtning, omkring de 20 grader det meste af dagen. På bjergene vil det være let til frisk modvind, hvilket måske kan bremse angrebslysten – især i klassementet. Desuden er der lidt risiko for regnbyger, men formentlig holder det tørt.

Taktisk tilgang

Vi fik endelig den sejr til Caleb Ewan, som vi havde spået, han ville få i løbet af årets Tour. Nu er det så tid til første dag i Pyrenæerne i årets løb, men en rimelig overskuelig en af slagsen, og samtidigt venter der tre meget hårde og afgørende dage forude. Det betyder en del for den taktiske tilgang i Tourspillet til denne etape.

Hør mere om dagens rute og mulige scenarier i vores etapeoptakt lige her eller via iTunes, Spotify og din foretrukne podcast-app.

Grundet den relativt lette etape set i bjergsammenhæng i år, og den lette afslutning på etapen, samt de hårde kommende dage, så er der god mulighed for, at et udbrud får lov til at køre om sejren på 12. etape. Vi vurderer, cirka 60/70 procents chance for, at udbruddet holder hjem. Det betyder, at det er godt at have en stamme af sikre klassementsfolk på dit hold, som i hvert fald giver sikre point, og så krydre resten af holdet med oplagte udbrudskandidater. Vi anbefaler en 4/6 klassementsfolk, alt efter, hvor meget du tør/har brug for at satse.

NÆSTE VIGTIGE OVERVEJELSE er så hvilke klassementsfolk, du skal skifte ind. Det er oplagt at tænkte hele tre etaper yderligere frem i den henseende. Dagen efter, på 13. etape, er der enkeltstart, så gå efter klassementsfolk, der også kan gøre sig godt her, giver klassementspoint, og så vidt muligt kan blive på holdet de to efterfølgende hårde dage i bjergene. På den måde sparer du rigtig meget i transfergebyr. Sørg dog for ikke kun at have dyre klassementsfolk, men også have plads og råd til at indskifte nogle af de andre favoritter til enkeltstarten som fx Van Aert, Dennis og Lampaert.

Insider viden fra manden i marken

Vores trofaste lytter Knotti kører rundt og tester de mere interessante ruter i Frankrig, så i dag har vi igen lidt insiderviden om morgendagens etape:

“Efter Peyresourde kommer Huerquette dˋ Ancizan som stiger 7-9% det meste af tiden, der er enkelte meget korte stykker med 10-12 %, den flader ud ca. 300 meter efter 5 km. Stigningen snor sig op igennem skov på en meget smal vej, det er ikke alle steder, der kan køre to biler forbi hinanden. Vejen er dårlig de første 4,5 km. Det er nærmest grus, se billede, jeg tænker punktering. “

“Jeg kørte idag nedkørselen fra sidste bjerg og til mål byen Bagnères-de-Bigorre. det er en udfordring med løse køer, får og æsler, nøjagtig som det skal være i Pynæerne. Det er kun de første 10 km. der er på lille vej, (se billedet med autocamperne), og som er lidt teknisk, og der er en kontra-bakke på 500-1000 meter, 6-10%. De sidste ca. 20 km. er også nedad, men på stor vej, og med kun få skarpe sving. ”

Must haves

Geraint Thomas er pt. nr. 2 i klassementet og har god mulighed for at gå i gult over de kommende 4 etaper. Samtidig en ousider til sejren på enkeltstarten, hvis han rammer tidligere tiders niveau.

Gode sats

Egan Bernal kører også en habil enkeltstart og er nr. 3 i klassementet. Fejler Thomas kan Bernal ende i gult over de fire kommende etaper, og de to har generelt i disse dage mulighed for at give hinanden etapebonus. Eneste grund til, han ikke er et must have, er usikkerheden i, om han kan ende med at arbejde meget for Thomas.

Alaphilippe er naturligvis også stadigt et ganske fint sats, da han er i gult, og skulle etapen ende med ikke at blive til et udbrud, må han betegnes som en af favoritterne grundet sin evner på nedkørsel og hurtighed i en decimeret spurt. Han kan desuden køre udmærkede enkeltstarter, når det kræves af ham. Risikoen er, at han bevidst vælger at smide tid på enkeltstarten for at kunne gå i udbrud i Pyrenæerne, men selv har han sagt, at han håber at have føretrøjen efter enkeltstarten. Har man ham allerede, bør man beholde ham, har man ham ikke, så skal man overveje, om det giver mening i forhold til transfergebyr og de andre ryttere, man ønsker på holdet, eller om det bliver før dyrt. Det er i sidste ende op til hver sin mavefornemmelse.

Steven Kruijswijk, Emmanuel Buchmann og Adam Yates er alle p.t. i top 7 i klassementet og bør kunne holdes over de kommende fire dage, mens de giver fine klassementspoint. Enkeltstarten på 13. etape minder en del i hårdhed og længde om enkeltstarten i årets Dauphiné, hvor de endte som 4, 5 og 6 – dog naturligvis i et svagere felt. Yates er også en outsider i en decimeret spurt på 12. etape, hvis udbruddet ikke får lov.

Richie Porte er altid en lotto-kupon i Grand Tours, men indtil nu er det gået bedre, end vi havde forventet, på trods af tidstab forleden og mindre involvering i styrt i dag. Han sidder fortsat på cyklen, og nu kommer hans rette element, så Porte kan godt gå hen og overraske de kommende dage. Regn ikke med det store fra ham på 12. etape, men på enkeltstarten bør han være en af de bedste klassements-ryttere, og flyver han, ser det også godt ud de to dage i weekenden. Men der er altid en kæmpe risiko forbundet med Porte.

Warren Barguil skal også nævnes her, da vi håber, han har opgivet klassementet og vil gå i udbrud for bjergtrøjen, eller måske endda for at køre sig tilbage i klassementet. Nogen imponerende enkeltstars-rytter er han dog ikke, og prisen er rimelig høj, så risikoen er også stor, men ikke et dumt bud på en etapevinder. Vi frygter dog lidt han venter til weekenden.

Det billige fyld og øvrige gode udbrudskandidater

Woods – har smidt klassementet og vil gå efter etaper. En god mulighed.
Wellens – vil nok forsøge at forsvare sin bjergtrøje
De Gendt
Benoot – Er ekstremt godt kørende, men var dog involveret i dag i styrt. Dog tilsyneladende uden skader og skræmmer.
Herrada – Siger selv, formen er bedre end nogensinde. Det må snart være tid…
Teuns – Skal nok prøve mindst en eller to gange mere i år.
Meurisse – Er dog med stor sandsynlighed for godt med i klassementet.
Mohoric
Fraile – Der er altid en Fraile-dag i Grand Tours…
Pauwels – Der er også altid en Pauwels-dag i Touren, og denne passer rigtig fint
Taaramae
Kämna

Dagens jokere

Fuglsang og Pinot er dagens jokere, for de kan begge køre i top 10 på næste etapes enkeltstart på en god dag, og de skal måske begge allerede i offensiven på 12. etape, men da vi tror mest på udbrud, er det risikabelt, fordi der så ikke er mange etapepoint for dem at hente, selv hvis de skulle komme ind foran resten af favoritterne.

Good luck!

Tilbage til forsiden