Mit navn er Jonas Øhlenschlæger Hansen, og jeg er én af værterne på podcasten Det 3. Hjul. Foruden podcast-optakter til alle trøjer og etaper i Giroen, så vil vi under løbet traditionen tro dagligt udgive optakter med fokus på Holdet.dk’s Girospillet. Optakterne kan aftenen inden hver etape findes her på vores nye hjemmeside under kategorien Holdet.dk.

Optakterne vil indeholde anbefalinger vedrørende køb og salg af ryttere. Vi slår os ikke op som værende altoverskyggende eksperter, men blot tre cykelnørder, der har rigtig gode erfaringer med managerspillene. Personligt er mine bedste resultater i Girospillet en 3. plads i 2012 og 2. plads i 2017. Dette blogindlæg er en guide til, hvordan du griber årets udgave af Girospillet an.

Husk også, at du kan deltage i vores liga i Girospillet og forsøge at give os baghjul. Ligaen hedder Det 3. hjul – Podcast. 

Mindst tilfældige managerspil

Vi er mange, der nyder Holdet.dk’s underholdende managerspil, men cykel-managerspillene er vores klare favorit. Ikke kun fordi vi er store cykelnørder, men også fordi viden og analyse er altafgørende for din succes. I cykling vinder det stærkeste hold og de dygtigste ryttere på dagen (næsten) altid! Så er du god til at læse cykelrytternes formkurver, analysere ruteprofiler og forudse det taktiske spil i finalerne, er Girospillet lige noget for dig! Men du skal vide, at du er oppe imod en masse dedikerede nørder, så du skal være parat til at bruge den tid, det tager. Vi bruger selv mellem 30 og 60 minutter dagligt på at sætte vores hold. Denne tid går med at analysere morgendagens etapeprofil, læse et hav af andre optakter og ransage nettet for de seneste nyheder.

Køb minimum to guld+ hold

På trods af førnævnte prædiken om tilfældighedernes fravær i cykelmanagerspil, så er de selvfølgelig stadig til stede i mindre grad. Der er mulighed for styrt, mekaniske problemer eller pludselig opstået sygdom. Alle tre ting kan påvirke din samlede vækst. Det kan sagtens være, at du bare spiller for sjov i en lukket liga med dine venner, og så er dette råd ikke til dig. Men går du med ambitioner om at være med helt i toppen, så skal du vide, at du er oppe imod managere, der kan have op til 6-10 hold. Så langt behøver du absolut ikke at gå. Personligt køber jeg altid to-tre hold, hvilket også var tilfældet i 2017, da jeg blev nummer to. Købet af et “garderingshold” øger dine chancer for succes markant.

Sæt dig ind i reglerne

Reglerne til Girospillet er forholdsvis enkle, når man først har fået sat sig ind i dem. Det er klart umagen værd at nærstudere dem, da der skal tages mange valg undervejs. Alle scenarier skal overvejes og udregnes. Der findes ikke en facitliste til, hvordan man spiller Girospillet. Nogle spiller meget konservativt med få udskiftninger og satser på en sikker vækst hos f.eks. klassementsryttere. Andre satser mere og går efter at ramme jackpot. En god kombination er helt sikkert at foretrække. Spillestilen er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at alle dine valg er velovervejede. Hvilke ryttere og udskiftninger, mener du, skaber den største samlede vækst. Frem med lommeregneren!

Stor etapebonus er endelig tilbage!

Endelig er muligheden for den ekstra høje etapebonus tilbage i cykelmanagerspillene! Siden holdene blev reduceret til otte ryttere, har det i managerspillene kun været muligt at få 220.000 i bonusvækst, hvis det lykkedes dig at få samtlige af dine otte ryttere i top 15 på den pågældende etape. Fra og med Girospillet 2019 er det nu igen muligt at ramme den store jackpot på hele 400.000, hvis du får alle ryttere i top 15. Og 220.000, hvis du får syv ud af otte ryttere i top 15. Dette giver mulighed for at vinde stort ved at satse og tilgodeser aggressive managere, som jeg selv, der ofte forsøger at ramme fuldt hus!

Guide til sprinteretaper

Især på sprinteretaperne er etapebonussen vigtig. På oplagte sprinteretaper er det ikke længere en diskussion værd, hvorvidt du skal sammensætte et helt hold bestående af sprintere i forsøget på at ramme otte ryttere i top 15. Det skal du 100% sikkert! Dette råd gælder dog kun på helt flade etaper, hvor der ikke er den mindste tvivl etapens udfald. Så snart der er lidt bakker i finalen, skal man være meget varsom. Se rutebeskrivelsen i slutningen af blogindlægget. Med 50 millioner på kontoen bør du sagtens kunne finde otte sprintere, der har en rigtig god chance for at komme i top 15. Hvis du er i tvivl, så kig forbi vores hjemmeside – her skal vi nok hjælpe dig med at udvælge de bedste kandidater. Med den store etapebonus i mente, vil vi på flade etaper ikke anbefale at satse på bonus for holdkammerater til vinderne i årets Girospillet.

Guide til bjergetaper

Det kan ofte være rigtig svært at spå om udfaldet på en bjergetape. Der er fire ryttertyper, som du kan overveje at have på dit hold. Disse er nævnt i prioriteret rækkefølge nedenfor:

 De dyre klassementsryttere

Du bør på alle bjergetaper have en stamme af dyre klassementsryttere på dit hold. Ligegyldig om et par lykkeriddere holder hjem eller ej, så giver dine klassements-stjerner dig en stor vækst ved deres gode placering på etapen og i det samlede klassement. Man kan hurtigt blive fristet til at tage den sidste store og dyre favorit, men Girospillet er også begrænsningens kunst. Det kan nemlig slet ikke betale sig at bruge 10-12 millioner af din samlede bankbeholdning på en rytter, der kun bliver nummer fem på etapen. Hvis du køber fire af de dyreste ryttere i spillet, har du nemlig så lidt penge tilbage, at du må nøjes med fire utrolig billige holdkammerater på de resterende pladser. Disse ryttere risikerer at give en stor negativ vækst grundet deres tidstab på bjergetaperne. Anbefalingen går på enten to eller tre fra denne kategori.

De billige kaptajner fra mindre hold

Hvis du begrænser dig i købet af de absolut dyreste kaptajner, har du nemlig råd til tre eller fire langt billigere kaptajner fra mindre hold. Dette er ryttere, der kæmper for den bedst mulige samlede placering i årets Giro d’Italia og leverer derfor stabile præstationer på alle giroens bjergetaper. En samlet placering som nummer 10-15 giver ingen vækst, men til gengæld er der fin mulighed for, at disse ryttere kan gå i top 15 på etapen og derved score vækst på etape-placering samt etapebonus. Ulempen ved disse ryttere er, at de typisk ligger så godt til i klassementet i de første to uger af Giroen, så de ikke får lov at stikke afsted, og du kan derfor ikke ramme jackpotten med disse ryttere i form af etapesejr. Der anbefales mellem to og fire ryttere fra denne kategori.

Lykkeridderne/udbrudskandidater

Disse ryttere spiller altid en afgørende rolle i cykelmanagerspillene. Tager man chancen på de rigtige tidspunkter, kan man ramme jackpot med disse udbrudskonger og rykke hurtigt op i tabellen. Man skal dog passe på, da mange udbrudskonger har det med at spare kræfterne på bjergetaper, hvor de ikke rammer udbruddet. Derfor giver de en stor negativ vækst grundet et stort tidstab. Du skal kun tage de udbrudskandidater, som du føler dig mest sikker på, rammer udbruddet. Dette kunne være ryttere, der er topmotiverede til at ramme udbruddet, da de har ambitioner om at vinde bjergtrøjen. Der anbefales en til tre ryttere fra denne kategori – alt efter hvor stor sandsynlighed, der er for, at et udbrud kan holde hjem på den pågældende etape.

Holdkammerater

Til sidst er der de billige holdkammerater. Man kan hurtigt blive fristet til at tage holdkammerater, da man øjner muligheden for 100.000 i vækst via holdbonus, hvis kaptajnen snupper sejren. Her skal man dog passe rigtig meget på. Misser kaptajnen sejren på pågældende etape og må eksempelvis nøjes med 3. pladsen, der giver 30.000 i holdbonus, og taber holdkammeraten samtidig 20 minutter til vinderen, så står du lige pludselig med en lang næse og en negativ vækst på -30.000 ekskl. transfergebyr. Det kan derfor hurtigt blive en dårlig forretning at købe billige holdkammerater. Dette bør kun gøres i nød, eller hvis du er 100% sikker på, at kaptajnen fra rytterens hold nupper sejren.

Guide til enkeltstarter

Enkeltstarter er ligesom sprinteretaper en gylden mulighed for at ramme otte ryttere i top 15. Vi anbefaler derfor, at du så vidt muligt ofrer de transfergebyrer, det koster at sætte et hold udelukkende med ryttere, som du tror leverer et godt resultat på Giroens enkeltstarter.

Spil aldrig ud fra gårsdagens etape

En fejl, som rigtig mange managers begår, er at skifte ryttere rigtig meget og basere deres valg på den forudgående etape. Her har en rytter måske vist sig rigtig godt kørende og endda taget en utrolig flot sejr fra et soloudbrud. Medmindre man er klassementskaptajn, så vælger rytterne ofte deres momenter nøje. Man ser sjældent udbrudskandidater præstere stort to etaper i træk, så pas på med at tage gårsdagens kanoner.

Lad dig inspirere af trend og ikke popularitet

Hvis du vil hente inspiration til dine indkøb blandt dine modstandere i Girospillet, så skal du i kategorien ”Statistik” kigge under ”Trend” og ikke ”Pop.” (popularitet). Mange managere har sat et gratis hold uden udskiftninger og har derfor valgt ryttere, som de tror kan gøre det godt på den lange bane, men ikke nødvendigvis på den kommende etape. Under ”Trend” vises antal køb minus antal salg. I denne kategori kan du altså se, hvilke ryttere dine modstandere har størst og mindst tiltro til.

Guide til udskiftning

Tænk altid to etaper frem! Transfergebyret er på 1%. Så hvis du køber en rytter til 10 millioner, skal du altså betale 100.000 i transfergebyr. Det er dyrt at skifte ud, og det skal derfor planlægges nøje. Nedenfor har vi forsøgt at give et meget hurtigt eksempel på, hvordan man kunne gribe årets Giro d’Italia an i forhold til udskiftninger. Beskrivelsen er udelukkende baseret på ruteprofilerne. Det er rigtig vigtigt at læse løbets udvikling løbende. Er der eksempelvis en tendens til, at hold som Team Jumbo-Visma, Astana og Mitchelton-Scott ønsker så mange fælles afslutninger som overhovedet muligt, så kan det være en dårlig idé at satse meget på udbrydere.

Kort indledende enkeltstart

Giro d’Italia starter med en kort indledende enkeltstart, der med sine 8,2 km lige præcis overgår de uofficielle krav til en prolog som værende maksimalt 8 km. I denne enkeltstart er der ikke så meget at diskutere. Du skal forsøge at udvælge de otte bedste ryttere på dagen.

2. og 3. etape

2. etape er lidt vanskelig at forudsige. Denne etape skal nok ende i en form for massespurt, men de tungeste sprintere kan være fraværende i finalen. Hvis du er kommet godt fra start, så vil jeg anbefale at beholde førertrøjen og udvælge syv forholdsvis lette eller slidstærke sprintere, som du føler dig sikker på vil være at finde i finalen på det ene hold og satse med otte slidstærke sprintere på det andet hold. (De fleste sprintere i årets felt er klatrestærke, men eksempler på ryttere, man bør overveje at udelade, er Pascal Ackermann og Jakub Mareczko).
3. etape er årets første 100% sikre massespurt, og der anbefales derfor, at du satser på de otte sprintere, som du tror mest på til denne etape.

4. og 5. etape

4. etape har en meget vanskelig afslutning. Der er en sandsynlighed for, at dette kan blive årets første udbrudsetape, da sprinterholdene måske kan blive afskrækket af den hårde afslutning i finalen. Da 5. etape er en klar massespurt, anbefales kun at skifte tre til fire af de tungeste sprintere ud med favoritter til dagens etape.
På 5. etape er det ind med det tunge skyts igen. Her burde næsten alle ryttere være at finde i finalen på trods af en meget hård indledning på etapen.

6., 7. og 8. etape

Disse etaper stinker langt væk af årets første potentielle udbrudsetaper. Den 15 kilometer lange stigning i finalen på 6. etape burde afskrække alle sprinterhold, men er samtidig ikke hård nok til, at der kan gøres en forskel blandt favoritterne. Finalen i 7. etape er lidt hårde og kan derfor lokke feltets puncheur-ryttere til at forsøge sig. 8. etape kunne ved første antagelse godt ligne en sikker massespurt, men de små bakker snyder. Dette bliver en meget vanskelig etape at kontrollere, og selvom ryttere som Ewan og Viviani sagtens kan overleve bakkerne, så kan det blive vanskelig for deres holdkammerater at holde feltet samlet helt til målstregen. Det er meget svært at give tips til disse tre etaper på forhånd, og jeg anbefaler derfor, at du kigger forbi vores hjemmeside dagen inden etaperne, hvis du vil have lidt inspiration til at løse denne hårdknude.

9. etape

Her venter rytterne en 35 km lang bjergrig enkeltstart. Her er der gode chancer for at ramme otte ryttere i top 15, og jeg anbefaler derfor, at du ikke spekulerer så meget over transfergebyrer, men blot sætter et fuldt hold af klatrestærke ryttere med fart i enkeltstartscyklen

10. og 11. etape

Klokkeklare massespurter. Her bør du endnu engang gå all in på de otte sprintere, som du tror allermest på. På disse etaper er der ingen bakker eller forhindringer, så du kan vælge frit fra hele paletten af topsprintere.

12. etape

Er en forholdsvis svær at forudsige på forhånd. Med 40 km igen møder feltet en ni km lang stigning med over 9% i snit. Dette burde blive for stor en mundfuld for alle sprintere i feltet. Etapen kunne derfor let blive en udbrudsetape, men det kan også være, at der sidder forholdsvis hurtige klatrestærke ryttere fra de mindre hold, som øjner en stor mulighed på denne etape. Vi kommer med vores bud dagen før etapen på vores hjemmeside.

13. og 14. etape

Årets første store bjergslag kommer på 13. etape. Der er en tendens til, at de største klassementsryttere altid gerne vil se hinanden lidt an. Man kan derfor ikke udelukke en udbrudssejr på denne etaper. Udbrudssejr kommer der næsten med statsgaranti på 14. etape. Som udgangspunkt anbefales derfor en stamme på 5-6 klassementsryttere og 2-3 ”sikre” udbrudskandidater til denne etape.

15. og 16. etape

En rytter som Simon Yates kunne godt have skumle bagtanker på 15. etape. Især med tanke på tilstedeværelsen af en hviledag dagen derpå. Man kunne derfor godt overveje at skifte til fuldt klassementshold på denne etape – også med tanke på, at de sikre udbrudskandidater i kampen om bjergtrøjen sandsynligvis tager en hviledag, da der ikke er særlig mange point at slås om. 16. etape slutter ikke opad og kunne derfor let blive en udbrudsetape. Problemet er bare tilstedeværelsen af den sindssyge stigning Mortirolo, der i knap 10 km stiger med hele 12% i snit. Her vil vi se de første svaghedstegn hos nogle af løbets helt store favoritter. Dette vil automatisk øge farten så voldsomt, at potentielle lykkeriddere skal have 4-5 minutters forspring ved foden af Mortirolo for at kunne holde hele vejen til mål. Man bør derfor have minimum 6 klassementsryttere på sit hold til disse etaper.

17. etape

Denne etape slutter opad, men finalestigningen er ikke specielt skræmmende. Det er derfor ikke umuligt, at et udbrud kan holde hjem. Modsat venter der en flad etape på 18. etape og derved en hviledag for de største klassementsryttere. Man kunne derfor godt tro, at ryttere med momentum ønsker et samlet felt til sidst, så der kan vindes endnu flere dyrebare sekunder i klassementet. Vi kommer med vores endelige bud på dette dagen inden etapen.

18. etape

Midt i afgørelsen af Giro d’Italia 2019 kommer en sikker massespurt. Her er to måder at spille denne etape på. Du kan vælge at spille konservativt og beholde dine to dyreste og bedst placerede klassementsryttere og nøjes med seks sprintere, eller du kan gå all in og vælge et fuldt hold af sprintere. Med genindførelsen af de gamle regler om høj etapebonus, hælder vi umiddelbart til den sidste løsning. Du kan læse meget mere om regnestykket i optakten til 18. etape, som bliver tilgængeligt aftenen forinden på vores hjemmeside.

19. og 20. etape

Sidste chance for de klatrestærke klassementskaptajner, der ikke stoler på deres enkeltstartscykel. Der kommer til at være aggressiv kørsel fra start til slut på disse etaper, og udbrudskandidater får det derfor meget svært. Jeg vil helt klart anbefale at satse på en holdsammensætning, der så vidt muligt består af klassementsryttere.

21. etape

Sidste etape er en bakket enkeltstart. Bakkens tilstedeværelse og enkeltstartens placering gør, at det endnu engang vil være klassementsryttere, der kommer til at dominere top 10 på denne etape. Der kan dog være enkelte specialister, der vil levere et fint resultat, men jeg tvivler på, at de kan følge de bedste klassementskaptajner. Her skal du ”bare” forsøge at ramme hele top 8. Det er sidste etape, så du skal ikke bekymre dig om tilbagekøb af bjergryttere.

Det var vores guide til Girospillet 2019 på Holdet.dk, og vi håber, I kan bruge den til noget. For mere dybdegående og helt aktuelle etapeoptakter undervejs, anbefaler vi som sagt, at du dagligt følger med her på siden.

Held og lykke, og lad den bedste mand vinde!

Tilbage til forsiden